Usein kysytyt kysymykset - sähköverkko


varautuminen sähköpulaan

Mietityttääkö sinua, miten ESE-Verkko on varautunut mahdolliseen sähköpulaan? ESE-Verkon varautuminen -osio päivittyy aina, kun uutta tiedotettavaa tulee.


MYYKÖ ESE SÄHKÖÄ?

ESE ei myy sähköä. Sähkön vähittäismyynti loppui vuonna 2017.


Tarvitsen sopimuksen uuteen osoitteeseen, minne otan yhteyttä?

Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyjään viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Voit vertailla sähkönmyyjien sopimushintoja osoitteessa www.sahkonhinta.fi. ESE-Verkko saa sähkönmyyjältäsi tiedot verkkopalvelusopimuksen tekemistä varten ja sinun ei tarvitse olla yhteydessä meihin.

Muistathan tarvittaessa päättää myös vanhan sopimuksesi.


SÄHKÖJEN KYTKEMINEN MUUTTOPÄIVÄNÄ

Jotta sähköjen etäkytkentä onnistuisi turvallisesti, varmistathan, että kaikkien sähkölaitteiden pääkytkin on pois päältä tai niiden sähköjohto on irti sähköverkosta kytkennän aikana.


siirtyykö sähköliittymä kiinteistökaupan mukana?

Sähköliittymän siirrosta tulee olla maininta kauppakirjassa.
Ilmoita siirrosta lomakkeella: sähköliittymän siirto.


olen aloittamassa rakentamista, mistä saan tietoa sähköliittymästä?

Oheistus löytyy nettivisuiltamme verkkopalvelu/sähköverkkoon liittyminen


haluan muuttaa sähköliittymän sulakekokoa, kuinka toimin?

Ota yhteyttä joko täyttämällä nettisivuillamme lomake sähköliittymän muutos tai olemalla yhteydessä tekniseen asiakaspalveluumme arkisin klo 8-16 p. 044 735 3800 tai eseverkko@ese.fi


MISTÄ SAAN SÄHKÖLIITTYMÄN TEHOTIEDOT KARTOITUSTA VARTEN?

Mikäli tarvitset sähköliittymän tehotietojen selvitystä esim. latauskartoitusta varten,
ole meihin yhteydessä Tehotietojen kysely -lomakkeella. Huomioithan mahdollisen valtakirjan tarpeen.


olen hankkimassa aurinkopaneeleita, täytyykö siitä ilmoittaa jaKEluverkonhaltijalle?

Kyllä, ESE-Verkko pyytää ennakkotietoja kohteesta. Tiedot voi toimittaa pientuotannon ennakkotietolomakkeella tai olemalla yhteydessä tekniseen asiakaspalveluumme arkisin 8-16 p. 044 735 3800 tai eseverkko@ese.fi.

Ennakkotietojen jälkeen ESE-Verkko on yhteydessä asiakkaaseen, koska asiakkaan on tehtävä ylijäämäsähkön ostosopimus sähkönmyyjänsä kanssa. Oikein toteutettu järjestelmä voidaan liittää tämän jälkeen jakeluverkkoon. Käyttöönoton jälkeen ESE-Verkolle on lähetettävä oheinen pientuotannon yleistietolomake sekä järjestelmästä tehty käyttöönottopöytäkirja postitse tai sähköpostilla.


ESEOnlinessa näkyvät netotetut tuntitiedot, mistä näen netottamattomat tiedot?

Datahubin asiakasportaalin energiaraportointi-osiosta näet molemmat sarjat. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisella pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Lisätietoa löydät www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/datahub/kirjautuminen-datahubin-asiakasportaaliin/.


asuntoni on jäämässä hetkeksi tyhjilleen, voinko laittaa sähkömittarin pois päältä itse?

Jotta etäluentayhteys sähkömittarille säilyy, virtaa ei saa katkaista mittarin tai sähkökeskuksen pääkytkimestä. Jos kiinteistössäsi ei ole tarvetta sähkölle tiettynä aikavälinä, mutta kohteen sähkösopimus pysyy voimassa, voit katkaista sähköt itse etäluettavan mittarin kytkentälaitteesta. Näin kiinteistö ei enää pääse kuluttamaan sähköä, mutta mittari pysyy etäluennassa.

Huom! Sähkötöiden ajaksi sähköt tulee katkaista sähköturvallisuuden mukaisesti asunnon pääkytkimestä.


haluan kaataa puun lähellä sähkölinjaa, kuinka toimin?

Annamme maksutonta neuvontaa ja palvelua, kun puu sijaitsee verkon välittömässä läheisyydessä. Ota yhteyttä tekniseen asiakaspalveluumme, jotta saamme tarkemmat tiedot kohteesta ja voimme sopia ajankohdan selvityskäynnille.


miksi verkonrakennustyömaan jälkitöitä ei ole hoidettu, vaikka rakentaminen on jo valmistunut?

Verkonrakennustyömaiden viimeistelytyöt, kuten nurmetukset ja asfaltoinnit pyritään tekemään mahdollisimman pian rakennusvaiheen jälkeen. Usein rakentamisjärjestys menee kuitenkin niin, että ensin kaivetaan kaikki kaapelit maahan ja sitten viimeistellään koko työ kerrallaan. Tämän takia rakentamisen ja viimeistelytöiden välillä voi olla joitakin viikkoja, tai jopa kuukausia riippuen työmaan koosta. Kaikki rakennuskaudella (huhti – marraskuu) tehtyjen kohteiden viimeistelyt pyritään tekemään saman rakennuskauden aikana. Joidenkin myöhemmin syksyllä / alkutalvesta tehtyjen töiden viimeistelyt tai osia niistä saattaa kuitenkin jäädä seuraavalle keväälle.

Vanhan ilmajohtoverkon purkutyöt tehdään usein tulevana talvena. Käytännön syy tähän on se, että kun maa on talvella roudassa ja lumi suojana tulee raskaasta purkukalustosta vähemmän jälkiä maastoon ja maan kantavuus on parempi. Vanhat Ilmajohdot saattavat kulkea hankalissakin paikoissa.