Celsius City -palkinto Mikkeliin

Mikkeli on voittanut Etelä-Savon Energian (ESE) Ristiinan aluelämmön aurinkoenergian ja hakkeen yhteisratkaisulla Celsius Cityn Inspiring Solution -sarjan ensimmäisen palkinnon.

Palkitsemisjuryn perusteissa Ristiinan aurinkolämpöratkaisu katsottiin innovatiiviseksi ja muita inspiroivaksi ratkaisuksi. Erityisesti auringon käyttö tehopiikkien poistamiseksi koettiin poikkeuksellisen älykkääksi ratkaisuksi.

Mikä on Celsius City?

Celsius City on EU-rahoitteinen nelivuotinen projekti, jossa on mukana 67 eurooppalaista kaupunkia. Projektia vetää Göteborgin Energia ja palkintolautakunta koostuu alan asiantuntijoista. Celsius City Summit -tapahtumassa oli paikalla 176 edustajaa 16 eri maasta ja myös Kiina oli lähettänyt luennoitsijansa paikalle. Suomen ainoa edustaja oli Etelä-Savon Energia Oy:n kaukolämpöpäällikkö Auli Haapiainen-Liikanen.

Mikkelin kaupunki on liittynyt Celsius City -kaupungiksi toisena suomalaisena kaupunkina. Muut kaupungit ovat Turku, Helsinki ja Hämeenlinna. Celsius Smart Cities on kansainvälinen tiedonvälitys- ja oppimisverkosto.

Mitä käytännössä tehtiin

ESEn tavoitteena oli rakentaa aluelämpöverkko, joka vähentää fossiilisen polttoaineen käyttöä. Ristiinan alueelle rakennettiin 2 km pitkä lämpöverkko, johon asiakkaiksi tuli 7 kerrostaloa, palvelukeskus Vaarinsaari sekä koulu- ja terveyskeskus.

Lämpöverkon peruskuorma tuotetaan hakkeella, mutta tehopiikit tasoitetaan aurinkolämmöllä. Aurinkoisina päivinä kertyvä energia varastoidaan varaajaan, joka käytetään tasaamaan aamun tehopiikkiä. Tällaisella hakkeeseen ja aurinkoenergiaan perustuvalla aluelämpöverkkoratkaisulla odotetaan säästettävän yli 290 000 litraa öljyä ensimmäisen vuoden aikana. ESEn kaukolämpöpäällikkö Auli Haapiainen-Liikanen on erittäin innostunut Celsius City -palkinnosta. – Onhan tämä todella hienoa, että pääsemme eroon fossiilisista polttoaineista ja hiilijalanjälkemme pienenee, hän kertoo ilahtuneena.

Projekti toteutettiin mahdollisimman paljon paikallisten kumppaneiden kanssa. Merkittävässä roolissa olivat mm. Savosolar Oyj aurinkokeräinten toimittajana ja Rejlers Oy suunnittelijana.


Lisätiedot
kaukolämpöpäällikkö Auli Haapiainen-Liikanen, puh. 044 735 3819