Ennätyksiä rikottiin tammikuun pakkaskauden aikana

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutus nousi uuteen ennätykseen 7.1.2016 klo 17-18, jolloin tuntikeskiteho nousi 15 100 megawattiin.

Tammikuun pakkasjaksolla saavutettiin uusi sähkön kulutushuippu, kun perjantaina 22.1. mitattiin 69 MW tuntiteho. Alle tunnin mittausjaksolla tehohuippu ylitti 70 MW rajan. Aikaisempi ennätys oli 66 MW, joka rikkoutui helmikuun puolivälissä 2011. Koko tammikuun sähkönkulutus tulee olemaan noin 38 000 MWh, joka on suurin tai toiseksi suurin mitattu jakelualueen kuukausikulutus.

Kaukolämmön tuotantoennätys meni rikki 7.1, jolloin aamuhuipun aikaan lämpöä tuotettiin yli 160 MW. Pursialan voimalaitoksen lämpöteho oli tuolla hetkellä yli 120 MW, joten loppuosa lämmöstä tuotettiin huippu- ja varalämpökeskuksissa lämpöverkon varrella. Huippu- ja varalämpökeskusten rooli korostuu erityisesti tilanteissa, joissa lämpötila kiristyy koviin lukemiin, kuten tammikuussa 2016. Kaukolämpöverkoston pituus on noin 200 km ja kaukaisimmat lenkit kulkevat Otavaan saakka. Pakkasjaksosta selvittiin kuitenkin ilman tuotantovaikeuksia.

Kuluttajalle pakkaskausi näkyy suurempana energiankulutuksena. Energiankulutuksen seurantaan on olemassa työkalu, ESE Online-palvelu, jossa omaa sähkönkulutusta voi seurata tunnin tarkkuudella. Energiaraportista on helppo tarkastaa ajankohdat, jolloin kulutus on ollut suurinta ja tämän perusteella voi pohtia omien kulutustottumuksien muuttamista. Kaukolämmöstä energiaraportti on toistaiseksi saatavilla kuukausitarkkuudella.

Lisätietoja

Sähkönsiirto: Risto Kosunen, toimitusjohtaja ESE-Verkko, puh. 044 735 3833

Tuotanto: Lasse Lahtinen, tuotantojohtaja, ESE, puh. 044 735 3830