Suomen suurin maa-asenteinen aurinkovoimala avattiin tänään Haminaan

Tänään vietettiin Suomen mittakaavassa hyvin ainutlaatuisen, maan suurimman maa-asenteisen aurinkovoimalan avajaisia Haminassa. Projekti on kahdeksan eteläsuomalaisen energiayhtiön yhteishanke.

Rakennustyöt Haminan Mäkelänkankaalla aloitettiin vuosi sitten raivaamalla tilaa 2772 aurinkopaneelille samalla paikalla sijaitsevan tuulivoimalan juurelta. Päämääränä oli rakentaa aurinkopuisto, josta rakennuttajien kuluttaja-asiakkaat voisivat vuokrata käyttöönsä yhden tai useamman nimikkopaneelin.

Hankkeen taustalla on kahdeksan eteläsuomalaista energiayhtiötä (Haminan Energia Oy, Keravan Energia Oy, Kokemäen Sähkö Oy, KSS Energia Oy, Köyliön-Säkylän Sähkö Oy, Porvoon Energia Oy, Sallila Energia Oy ja VSV-Energia Oy), jotka kaikki ovat osakkaita Suomen Voima Oy:ssä, joka on aurinkovoimalaitoksen päätilaaja.


Etelä-Savon Energia Oy (ESE) ja Finnwind Oy toteuttivat voimalaitoksen avaimet käteen -periaatteella

Haminan aurinkovoimalaitoksen laskettu elinikä on yli 30 vuotta. Tällaisten suuren kokoluokan hankkeiden vuosikymmenien mittainen elinkaari edellyttää investointikustannusten lisäksi huolellista elinkaarikustannusten hallintaa. ESEn vuosikymmenien mittainen osaaminen yhdistettynä Finnwindin innovaatio-osaamiseen tuovat asiakkaille ja investoijille kustannustehokkuutta sekä turvaa koko investoinnin elinkaarelle.


Etelä-Savon Energia Oy vastasi telineiden ja kaapeleiden toimittamisesta ja suunnitelmista, asennustyöstä vastasivat yhteistyössä ESE-Tekniikka Oy ja Finnwind Oy. Käyttöönotto toteutettiin ESE-Tekniikka Oy:n projektina.


- ESElle yhteistyö Finnwindin kanssa merkitsee strategiaan kirjatun tehtävän konkretisoitumista ja liiketoiminnan laajenemista uusiin energiapalveluihin laajemmassa mittakaavassa. Emme toimita vain laitteita, vaan edullista ja ennustettavaa energiaa, toteaa toimitusjohtaja Erkki Karppanen. Yhteistyö Etelä-Savon Energian kanssa mahdollistaa Finnwindille infra-kokoluokan aurinkohankkeiden toteuttamisen, täydentää hallituksen puheenjohtaja Matti Kantonen. -Yhteistyö syveni uudelle tasolle ESEn ostettua 25 % Finnwindin osakkeista. Kaupalla haetaan yhä syvempiä synergiaetuja uusissa aurinkoenergian kokonaistoimituksissa, Kantonen jatkaa.

– Etelä-Savon Energia osoitti hankkeessa, että ammattimainen projektiosaaminen takaa hyvän lopputuloksen myös uraa uurtavissa hankkeissa, kiittää Suomen Voiman toimitusjohtaja Akke Kuusela.

- Hanke haluttiin toteuttaa mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen. Aurinkopaneelit lepäävät VR:n vanhojen käytöstä poistettujen betonipilari ratapölkkyjen päällä ja paneelirivistöt seuraavat maaston muotoja. Rivistöjä ei ole yritettykään tehdä luotisuoriksi, sillä se olisi vaatinut turhia maansiirtotöitä, kertoi ESE-Tekniikka Oy:n asiakkuuspäällikkö Toni Hannula.

Suomessa aurinkoenergia perustuu erityisesti teknologiaosaamiseen, joka on myös hyvä vientituote, totesi eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen juhlapuheessaan.

Tilaisuuden juonsi aurinkokuningas Juhani Tamminen.

Lisätietoja: ese.fi; https://www.youtube.com/watch?v=6dqkGHS1870TIETOA AURINKOVOIMALASTA:

Voimalan teho: 720 kWp
Vuosituotanto: 650 000 kWh (vastaa yli 300 kerrostaloasunnon sähkönkäyttöä)
Paneelit: 2772 kpl Hyundai Heavy Industries 260 W paneelia
Invertteri: ABB
Investointikustannus n. 1 milj. €, josta TEM energiatuki 30 %
Laskettu elinikä: Yli 30 vuotta


Etelä-Savon Energia Oy (ESE) on Mikkelin kaupungin omistama 116-vuotias energiakonserni. Konserni on edelläkävijä sertifioidun ympäristöystävällisen energian tuotannossa, myynnissä ja jakelussa. Vuonna 2015 konsernin liikevaihto oli noin 53 milj. euroa ja henkilöstöä palveluksessa noin 100.

Finnwind Oy on 10 henkilöä työllistävä suomalainen teknologiayritys, joka valmistaa ja markkinoi hajautettuja energiantuotantojärjestelmiä. Kysynnän kasvusta johtuen liikevaihtoennuste vuodelle 2016 on n. 1.6 miljoonaa euroa.
Suomen Voima Oy:n omistaa kuusitoista suomalaista paikallista ja alueellista energiayhtiötä: Etelä-Savon Energia Oy Haminan Energia Oy, Keravan Energia Oy, Kokemäen Sähkö Oy, KSS Energia Oy, Köyliön-Säkylän Sähkö Oy, Lammaisten Energia Oy, Lankosken Sähkö Oy, Leppäkosken Sähkö Oy, Mäntsälän Sähkö Oy, Nurmijärven Sähkö Oy, Paneliakosken Voima Oy, Porvoon Energia Oy, Sallila Energia Oy, Vatajankosken Sähkö Oy ja VSV-Energia Oy.


Lisätietoja:


Toimitusjohtaja Erkki Karppanen, Etelä-Savon Energia Oy, puh. 040 535 9999, erkki,karppanen@ese.fi
Projektipäällikkö Toni Hannula, Etelä-Savon Energia Oy, puh. 044 735 3770, toni.hannula@ese.fi
Hallituksen puheenjohtaja Matti Kantonen, Finnwind Oy, puh. 045 650 2156, matti.kantonen@finnwind.fi
Toimitusjohtaja Akke Kuusela, Suomen Voima Oy, puh. 040 715 4440, akke.kuusela@suomenvoima.fi