Siemens: ESE-Verkolle ympäristöystävällinen Siemensin keskijännitekojeisto

Tuotekuva NXPLUS C 24 blue GIS -keskijännitekojeistosta

​​​​​​​
  • Mikkelissä toimiva ESE-Verkko Oy ottaa käyttöön Siemensin ympäristöystävällisen kaasueristeisen keskijännitekojeiston, joka asennetaan elo-syyskuun aikana.
  • Kojeiston ESElle toimittaa, asentaa ja käyttöönottaa sähkönjakelujärjestelmiin erikoistunut EleGrid Oy osana kokonaisvastuurakentamisurakkaa.
  • Primäärijakeluverkon kojeiston uusi teknologia ei sisällä ympäristölle haitallisia F-kaasuja vaan kojeisto käyttää eristeaineena puhdasta ilmaa.


Fluoratut kasvihuonekaasut (F-kaasut) ovat ilmastoa voimakkaasti lämmittäviä kaasuja. F-kaasuja pyritään rajoittamaan EU-sääntelyllä päästöjen pienentämiseksi. Suunniteltu F-kaasujen kielto on astumassa voimaan 24 kV:n järjestelmissä tammikuussa 2026 ja maksimissaan 52 kV:n järjestelmissä vuonna 2030.


Suomessa F-kaasujen päästöt ovat pääosin peräisin kylmä- ja ilmastointilaitteista, aerosoleista, solumuovituotteista sekä sähkönjakelulaitteista. Sähköalan yrityksille korvaavien ratkaisujen nopea käyttöönotto on tärkeää ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Sähkötekniikassa hyviä korvaavia vaihtoehtoja ei ole aikaisemmin ollut tarjolla.

”Hienoa saada meille Mikkeliin Suomen mittakaavassa ensimmäinen primääripuolen SF6-vapaa kaasueristeinen keskijännitekojeisto”, kertoo ESE-Verkko Oy:n toimitusjohtaja Risto Kosunen.

”Hankinta jatkaa ESElle tyypillistä edelläkävijyyttä ulottuen nyt jakeluverkkoinvestointeihin”, Kosunen jatkaa.

”Toimitus mahdollistaa EleGridille jatkamisen aallonharjalla uuden ja puhtaamman tekniikan edelläkävijänä projektitoimituksissa. On hienoa olla ensimmäinen suomalainen sähkönjakelujärjestelmien toimittaja, joka on suunnitellut, asentanut ja käyttöönottanut Siemensin blue GIS -tekniikkaa primäärijakeluverkossa”, EleGrid Oy:n toimitusjohtaja Vili Vihavainen toteaa.

ESE-Verkko Oy on osa Mikkelissä toimivaa ESE-konsernia. ESE-Verkolle asennettava kojeisto NXPlus C 24 blue GIS on primäärijakeluverkon puolella toimiva keskijännitekojeisto. Ympäristöystävällinen kojeisto käyttää muiden Siemensin blue GIS -valikoiman kojeistotyyppien tapaan eristeaineena puhdasta ilmaa. Se ei sisällä F-kaasuja. Kaasueristeiset jakeluverkon kojeistot ovat kiinteä osa Siemensin keskijänniteportfoliota.

”Siemensin NXPLUS C blue GIS -kojeisto 20 kV:n kytkinasemalle tulee olemaan tärkeä osa verkkoamme. Siemensin blue GIS -tekniikka ja SF6-kaasun pois jääminen on yksi konkreettisista teoistamme kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ESE-Verkolla. Tulevissa sähkönjakeluhankinnoissa siirrymme asteittain kohti SF6-vapaita ratkaisuja”, toteaa Kosunen.

”Kaasueristeisissä keskijännitekojeistoissa on Suomessa tähän asti tyypillisesti käytetty eristeaineena SF6-kaasua. Uudessa teknologiassa F-kaasu on korvattu käyttämällä eristeenä puhdasta ilmaa. On merkittävä askel, että sähkötekniikassa on nyt saatavilla ympäristöystävällinen vaihtoehto, jolla SF6-kaasu voidaan korvata”, kertoo Siemensin myyntijohtaja Olli Lehtonen.

Siemens Suomessa

Siemens toimittaa ratkaisuja, palveluja ja tuotteita kiinteistöihin, älykkääseen sähköverkkoon sekä digitalisoituvaan teollisuuteen. Yhtiön tulevaisuuden menestys perustuu sähköistykseen, automaatioon ja digitalisaatioon. Suomessa toimivia Siemens-yhtiöitä ovat Siemens Osakeyhtiö, Siemens Healthcare Oy, Siemens Energy Oy, Siemens Mobility Oy, Siemens Industry Software Oy ja Siemens Financial Services, sivuliike Suomessa. Siemens Osakeyhtiöllä on aluekonttorit Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä VIBECO Oy -niminen tytäryhtiö Suomessa. Siemens Osakeyhtiön liikevaihto Suomessa ja Baltiassa on noin 240 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä 430. Siemens AG:n liikevaihto on 78 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 320 000. Siemens toimii 200 maassa. Lisätietoa: www.siemens.fi

ESE-Energia

Oy ESE-Energia Oy on energiakonserni, jonka päätuotteet ovat sähkön ja lämmön tuotanto, energian jakelu ja myynti sekä sähköurakointipalvelut. Konserni on perustettu vuonna 1900, sen liikevaihto vuonna 2023 oli 68 M€ ja palveluksessa noin 90 henkilöä.