Haminan aurinkovoimala
ESE toteuttaa Suomen Voima Oy:n tilauksesta Suomen suurimman maa-asenteisen aurinkovoimalaitoksen Haminan Mäkelänkankaalle. Voimalan teho on 725 kWp ja laitos tuottaa noin 600 000 kWh sähköä. Paneelit asennetaan tuulivoimalaitoksen yhteydessä olevalle vapaalle maa-alueelle.
Suomen Voima Oy tilasi voimalan toteutuksen ja käyttöönoton ESE:ltä huhtikuussa 2016. Laitos otetaan suunnitelmien mukaan käyttöön kesäkuussa 2016. Laitetoimituksista ESE vastaa telineiden ja kaapeleiden toimittamisesta sekä suunnitelmista, muut komponentit tilaaja teki erillishankintoina, ESEn konsultoimana. Asennustyön tekee ESE-Tekniikka Oy ja FinnWind Oy yhteistyössä. Käyttöönotto ESE-Tekniikka Oy projektina.
Haminan aurinkovoimalaitoksen toteutus on ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa, koska voimalaitos kytketään tuulivoimalaitoksen tuotantoverkkoon, kun yleensä aurinkovoimalat kytketään kiinteistöjen sähköverkkoon. Tuotettu sähkö menee tuotantoverkon kautta yleiseen sähköverkkoon syötettäväksi ja myytäväksi Suomen Voima Oy:n osakasyhtiöiden sähköasiakkaille.
Voimalaitoksen tekninen ratkaisukin on ainutlaatuinen. Painotuksena käytetään käytöstä poistettuja betonisia VR-ratapölkkyjä, jotka muutoin olisivat jätettä. Asennustelineet kiinnittyvät suoraan ratakiskoille tehtyihin kiinnikkeisiin. Aurinkopaneelitelineet on valmistanut suomalainen FinnWind Oy ja telineet on sertifioitu kantaviksi teräsrakenteiksi (EN-sertifikaatti ja CE-merkintä). Telineet kestävät arviolta seuraavat 100 vuotta, kun muun järjestelmän elinkaari on noin 40 vuotta. Telineitä voidaan uusiokäyttää päivittämällä muu järjestelmä 40 vuoden päästä.
Invertteriratkaisuna on keskitetty invertteriratkaisu eli koko voimalaitoksessa on vain yksi invertteri. Invertterin on toimittanut ABB:n Suomen yksikkö. Voimalaitokseen sisältyy myös oma muuntaja sekä keskijännitemittarointi, koska aurinkosähkötuotanto on erotettava tuulivoimalatuotannosta. Mittauksen jälkeen aurinkovoimalaitos on kytketty olemassa olevaan erotinasemaan, josta sähkö siirtyy tuulivoimalaitospuistoa varten tehtyy tuotantoverkkoon.
Voimalaitoksen tuottoa tullaan seuraamaan ja vertaamaan aurinko- sekä tuulivoimatuottoa keskenään. Konsepti sopii hyvin ESEn elinkaaripalveluun, jossa tavoitteena on laadukas ja edullinen energia, halvalta vaikuttavan investointikustannuksen tavoittelemisen sijaan.